Currículum

El compositor i pianista barceloní Abraham Tena Manrique aterra al mercat asiàtic amb la seva integral per a piano

 

El músic, juntament amb el segell japonès DaVinci, presenten un estoig de tres CDs en què podem sentir les cinquanta obres per a piano del compositor, i que sortirà a la venda al mercat asiàtic el darrer divendres de setembre de 2023.

 

Al llarg dels tres CD que componen aquest estoig es veu com el llenguatge pianístic del compositor evoluciona, no en va quinze anys separen la primera i l'última obra que componen aquesta integral. Aquesta notícia ha estat recollida en entrevistes i articles a les revistes Ritmo i Melómano.

"Menció especial del Concert per a piano i orquestra Op. 42

"Khárôn"

de Tena Manrique"

 

En el mes de desembre de 2022 la darrera obra composta per Tena Manrique, va aconseguir una menció especial al Concurs Internacional WPTA. Es tracta del Concert per a piano nº1 "Khárôn" Op. 42, que a més d'haver estat guardonada, ha obtingut crítiques molt positives de col·legues de professió.
El seu Op. 42, està a més inclòs a la llista històrica, realitzada per Josu De Solaun, de composicions per a aquest gènere, per compositors espanyols al llarg de 255 anys. Una llista encapçalada per Manuel Narro i el seu concert per a clau escrit el 1767.
Un honor aparèixer en aquesta fantàstica llista, amb un gènere de música tan especial com és el Concert per a piano.

 

El 2022 el nom d'Abraham Tena Manrique ha estat relacionat amb els concursos internacionals.

En primer lloc, ha participat com a compositor convidat en dos prestigiosos concursos internacionals. Les seves obres van ser interpretades per desenes de participants als concursos WPTA IPC Espanya i MIMAS Music Festival Competition (Itàlia) atorgant un premi especial als millors intèrprets de les seves composicions.

En segon lloc, ha format part del jurat de la primera edició del concurs internacional en línia celebrat a Hong Kong entre novembre i desembre de 2022.

 

Des de la tardor del 2022, dues agències de representants s'interessen per la música de Tena Manrique. Després de la signatura dels contractes, el seu nom s'uneix a un selecte grup de músics de gran nivell, representats per les dues agències. Vida Art Management (la seu de la qual és a Suïssa) i Quiero dar conciertos (seu a Valladolid).

 

 

 

L'any 2021 l'editorial DaVinci ha conclòs l'ambiciós projecte de publicar totes les obres compostes per Abraham Tena Manrique. El resultat final són 7 bonics volums en què trobem obres per a piano, per a piano a 4 mans, el concert per a piano i orquestra Op. 42, l'oratori “Las siete últimas palabras de Cristo en la Cruz” Op. 40, obres de cambra amb clarinet i un lied.

 

Aquesta notícia podem llegir-la en una extensa entrevista publicada a la revista Ritmo de gener de 2022.

 

 

 

A l'abril de 2018, Abraham Tena Manrique és nomenat President de la WPTA-SPAIN-COMPOSITION (World Piano Teachers Association). Una associació que existeix en més de trenta països de tot el món, en els que organitza anualment conferències, concursos de piano, de composició, de música de cambra, així com recitals i masterclasses.

 

Entre finals de 2017 i principis de 2018, Abraham Tena Manrique ofereix diversos recitals en què interpreta les divuit obres per a piano que conformen el CD que l'editorial i discogràfica Da Vinci edita a la fi de 2017, amb diverses de les seves obres, interpretades per ell mateix i gravades a l'Auditori Pau Casals.

 

El Reial Cercle Artístic de Barcelona és l'emblemàtic lloc escollit per a aquesta presentació, ja que la seva privilegiada ubicació al Palau Pignatelli, en ple centre de Barcelona, unida a la bellesa de la seva sala de concerts i al prestigi de l'entitat - un dels principals bastions on es va desenvolupar el modernisme català - fan d'aquesta institució fundada l'any 1881 el lloc ideal per al primer concert del músic d'aquesta temporada.

La revista musical digital Clásica2 es fa ressò d'aquest començament de gira, així com ha fet altres tantes vegades amb els seus èxits a nivell nacional i internacional.

A finals de 2017, l'editorial Da Vinci, que compta també ambun segell discogràfic de gran reconeixement internacional, edita un CD amb diverses de les obres d'Abraham Tena Manrique, interpretades per ell mateix i gravades a l'Auditori Pau Casals.

Sense deixar de banda la seva faceta concertística, cal destacar també el Concert de Cloenda que ofereix en la III Edició del Festival Internacional Vila de Xàbia (Alacant), convidat per Nati Ballarín, directora i fundadora del mateix. Interessada en les obres per a piano del compositor, crea el premi "Abraham Tena Manrique" per a la VI Edició del Concurs Internacional de Piano Vila de Xàbia - del qual també és fundadora i directora- que tindrà lloc el proper mes de juny de 2018.

 

En 2017 Abraham Tena Manrique passa a ser membre de dues grans associacions de compositors del nostre país, com són, la Federación de asociaciones ibéricas de compositors (FAIC) i l'Associació Catalana de Compositors (ACC). Aquesta última, programa amb regularitat des de principis de 2018, concerts en el que s'inclouen obres de Tena Manrique.

 

 

El 2016 els solistes de l'OCNE (Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya), van estrenar a l'Auditori Nacional de Madrid el seu Octet Sèneca Op. 31, prèvia gravació en Estudi 206, programa musical de Ràdio Clàssica (RNE).

No obstant això, en l'actualitat el treball de Tena Manrique no es limita tan sols a la seva faceta interpretativa ja l'editorial, ja que el compositor també està escrivint la Cantata Les Set Paraules de Crist a la Creu, per encàrrec de Sergio Espejo, pianista de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya (OCNE), per a ser presentada en un dels Concerts Satèl·lits que organitza anualment l'OCNE a l'Auditori de Madrid.

No serà aquesta la seva primera composició estrenada a dit Auditori, ja que ja l'1 de març de 2016 els solistes de l'OCNE van interpretar el seu Octet Sèneca Op. 31, escrita per encàrrec de l'esmentat pianista, prèvia gravació en Estudi 206, programa musical de Ràdio clàssica (RNE).

Aquesta obra va ser publicada per la centenària Editorial Boileau, unint-se a dues composicions ja publicades durant l'any anterior en aquesta famosa i reconeguda editorial espanyola: el Quartet de Corda Don Quijote Op. 22a i el Trio per a piano violí i violoncel Don Quijote Op. 22B .

L'editorial japonesa Da Vinci - dirigida per Edmondo Filippini, Director de la Fundació Mozart d'Osaka (Japó) i patrocinada per l'Institut de Cultura italià de Osaka - ha publicat divuit obres per a piano d'Abraham Tena Manrique.

Des de 2012 nombrosos músics estrenen i interpreten algunes de les seves obres per a piano, per a piano a quatre mans i per a piano i clarinet, i altres composicions per a altres agrupacions de cambra. Kiev Portella, membre fundador de la Fundació Mompou i excel·lent pianista, interpreta diverses de les seves obres assíduament a Barcelona, Tarragona o Menorca, per citar algunes ciutats.

Així mateix, George Sand Piano Duo estrenen i interpreten sovint dues de les seves composicions per a piano a quatre mans, una d'elles escrita i dedicada a aquest grup de cambra, El Jardí de les Hespèrides Op. 37, en teatres de Madrid, Lugo, Palma de Mallorca i Mèrida.

Raquel del Val estrena a Londres, al febrer de 2017, la Bagatelle Op. 23 'Alborada', Jenna Sung fa el mateix amb els 2 Preludes Op. 26 a Birmingham, Patricia García Gil estrena les set fantasies The pilgrim path Op. 20 a Osca, Anthi i Kostaq Vrame interpreten la Fantasie per a piano a quatre mans Op. 1 a Albània i Luis Becerra estrena Khárôn i Op. 32 i l'interpreta, a més d'entre altres escenaris, a la sala Rodrigo del Palau de la Música de València, i molts més artistes, com Isabel Pérez Dobarro, Paula Coronas, Joana Resendes, Riccardo Bozolo, tots ells de reconegut prestigi internacional.